TUVALET EĞİTİMİ

Tuvalet eğitimi

Uzun zamandır yazmak istediğim ve sizinde merakla beklediğiniz yazıyla karşınızdayım.
Hazır mısın sevgili anne sabrını kollarına alıp oyun oymaya? Bolca çamaşır,atlet,külot yıkamaya,tuvalete gitmek için binbir çeşit oyunlar kurmaya ,yavrunla saatlerce o kakasını yapmasını beklerken o müthiş kokuya 🙂
Şimdi bu yazım biraz uzun olacak ama kategori kategori ayıracağım için bir çırpıda okuyacaksınız. Umarım tüm cevaplarınızı bulabileceğiniz bi yazı olur.

1)TUVALET EĞİTİMİNE NE ZAMAN BAŞLAMALIYIM?
İnstagramda da bana gelen en çok sorulardan biri tuvalet eğitimine ne zaman başlamalıyım? Bende bunun tek cevabı var diyorum
“Çocuğunuz tuvalet ile ilgili tüm sinyalleri vermeye başladığı zaman başlayabilirsiniz”.
Uras ilk tuvaletinin farkında vardığı zaman,çişini tuvalete yapmak istediği zaman tam 27 aylıktı. Bir gün baktım gitmiş tuvalet kapağını kapamış üzerine tavuk gibi tünemiş. 🙂 “Tamam dedim bu hazır.” Hemen bir koşu gittim külot aldım,bezi direk attım ve çişi gelince “ Anne çiş” demesi gerektiğini söyledim.
1.gün 6-7 defa altına yaparak öyle böyle geçti.
2.gün götürdüğümde Tuvalete oturttum ve kaydığı için sallandı korktu yapmadı.
3.gün tuvalete giderken ağladı ve finish eğitim bitmiştir dedim.
Şimdi bu saatten sonra böyle davranan bir çocuğu tuvalet için zorlamının ne sana nede yavruna yararı var. Hatta bu süreçle uğraşmak seni ve bebeğini yıpratmaktan başka hiçbir şey yapmaz.
Çocuğunuzunun bu belirtileri 18. aydada başlayabilir .Çünkü bizim Freud kuramcımız der ki 1-3 yaş Anal Dönemdir. Dönemin en çok öne çıkan durumu “tutma ve bırakmak” eylemidir. Tabi hazır olduğu vakit.
Bazı çocuklar 18.ayda bu eylemi gerçekleştirmek için hem fiziken kasları itibariyle hemde psikolojik olarak hazırdırlar. Denersin bakarsın ve evet yapıyor tamam dersin biz eğitimi tamamladık.
Fakat bazı çocuklar vardır ki 40.ayı bile bulabilir.Bu gayet normal bir süreçtir.Her çocuğun gelişimi birbirinden farklıdır. Öncelikle annelerin bunun farkında olmaları gerekiyor. Sırf komşu teyze,görümce,teyze kızı söyledi diye onların söylemleriyle çocuğunu tuvalete alıştırmak çocuğuna zarar vermekten başka hiçbir şey yapmaz.

2) ÇOCUĞUMUN TUVALETE HAZIR OLDUĞUNU NASIL HİSSEDERİM?
Çocuğun gelişiminde tam 5 gelişim aşaması vardır. Fiziksel,sosyal,dil,zihinsel,özbakımı olarak 5e ayrılır.
Sizin çocuğunuz fiziksel olarak iç organlarıyla kaslarını tutabilecek düzeye gelmesi gerekir.Çişini tutup bırakma tam olarak fiizksel gelişimiyle ilgilidir.
Dil gelişimi açısından en azından “Çiş geldi,kaka geldi,var” gibi kelimeleri söyleyebilecek düzeyde olması gerekir.
Zihinsel olarak tuvalet eğitiminin fakında olması gerekiyor. Öz bakım olarak ise kendi külodunu indirip kaldırabilecek küçük kasları buna müsaade edecek düzeyde olması gerekiyor (Bu 2 yaş öncesi çokta görülmeyebilir ama bireysel farlılıkları göz önüne alırsak çocuktan çocuğa değişebilir)

3)BİZ TUVALET EĞİTİME NASIL BAŞLADIK?
27 aylıkta tuvalet ile ilgili bir algı zaten olşturmuştuk. Çocuğumu tek bakan anne olduğum için evde tuvalete gittiğim zaman sürekli yanımda o da geliyordu. Orada zaman zaman anlatıyordum.Çişimiz ,kakamız geldiği zamanlar tuvalete yapmamız gerektiğini.
Bebeklerin altındaki bezlere yaptğını,abi olanların tuvalete yapması gerektiğini anlattım.
36 aylık olduk.Yaşımızı doldurmuştuk bir gün sabahleyin okula giderken tam kapıda “Anne çiş” dedi. “Eyvah” dedim içimden ,altında da bezi vardı.
O anda “Sen şimdilik bezine yapabilirsin annecim,okuldan döndüğümüzde söz bezini çıkarıcağız tuvalete yapacağız artık”.“dedim.
Okulla da görüşerek bu sürece başlayacağımızı anlattım.O gece eve geldik bezi çıkartıp 15 dakika da bir sormaya başladım. Ona çokta bunu rahatsız edecek şekilde sormadım. Ufak ufak zamanı arttırdım. Ertesi gün evdeydik ve sabah kalktık önce çişe gidip çişimizi yapmamız gerektiğini söyledim. Ardından yine yarım satte bir sordum.Özellikle sıvı içtikten sonra yapın bunu.Baktım 2.gün tam 6 saat çişini tutmuştu. “Tamam dedim oldu bu iş” 🙂
Zaman zaman kaçırdığı oldu tabiki bu çok çok normal,böyle bir durumda olsun diyerek geçiştirin. Bu kaçırma süreci günden güne azalacak ve hiç kaçırmamaya başlayacak.

4)ÇİŞE ALIŞTI PEKİ YA KAKA?
İşte sanırım benim sabrımın zorlandığı,yoklandığı,sinirlerimin tepesinde cirit atıp halay çektiği konu J
Neden böyle söylüyorum çünkü kaka durumu sizin zannettiğiniz kadar kolay bir şey değil.Çünkü çocuklar kakayı kendilerinden bir parça olarak görüyorlar ve düşünsenize bu parçayı her gün kendinizden düşürdüğünüzü..
Bu yüzden kaka eğitiminde çok dikkatli davranmak gerekiyor.
Freud ünlü kuramcı derki tuvalet eğitiminde baskıcı bir tutum sergilerseniz eğer çocuğunuz cimri,savurgan,inatçı bir birey olabilir.
Sizin şimdiden takındığınız tavır çocuğunuzun tüm hayatını etkiler.
Tabi çok gevşekte olunmamlıdır.Bu sefer çocuk vurdumduymaz,boşveren,dağınık,düzensiz gibi kişilik durumları ortaya çıkabilir.
O ara dengeyi kurmak için işte sabrınızla oyun oynuyorsunuz.Sinirlerinizle halay çekiyorsunuz 🙂
Ben bezi bir çıkardım ve birdaha takmadım.Kakasını altına yapsa bile beze değil küloduna yaptı. Oturarak yapmaktan ilk başlara hiç hoşlanmadı.Çünkü poposuna değern bir şey vardı. Ben gittim 1,5 ay sonra lazımlık aldım en azından buna daha rahat oturur ve yapar diye. Sürekli teşvik ettim ama yok yine oturup yapmadı. Bu süreçte kabız oldu. O da kakaya alıştırmanın bağırsağa verdiğimiz ceza .Çocuk çünkü kakası geldiği halde bırakmaya korkuyor ve geri kaçıyor.
Bende banyoya götürerek altına rahatça yapmasını bekledim ve sonra 2.aşamaya geçtim. Bu sefer altını çıkarıp duşa soktum ve kakasını ayakta lazımlığa yapmasını bekledim.
Kakasını bu şekilde yapmaya başladı .Başlarda midesi bulandı ve kusacak gibi oldu. Ama bunlar gayet normal. Sonra onları saydık kaç tane olduğunu,yılana benzettik,tırtıla benzettik. Biliyorum okurken şaunda gülebilirsiniz ama J başka yol yok inanın.
Sonra kakasını yaparken yava yavaş bacaklarına değdirerek kakasını yapmasını istedim ve böylece şimdi bazen oturarak bazende aykata yapmaya alıştı ve eğitimi tamamladık.

Şunu da söylemeden geçemeyeceğim 6 ay ve sonrası hala çoccuğunuzla dışkı bırakma sorunu yaşıyorsanız bir pedegoga danışarak sürecinizi kolaylaştırabilirsiniz.

5)TUVALETE ALIŞTIRINCA BİRDAHA BEZ TAKMALI MIYIM?
Tuvalete alıştırınca tüm bebek bezlerini alıp çöpe atın arkadaşlar veya çocuğunuzla o bezleri güzelce paketleyin bir bebeğe hediye edin. Bu çocukta “Ben büyüdüm artık tuvalete yapıyorum” algısını oluşturur.Çokta iyi olur.
Aksi takdirde tekrar bez bağladığınızda bu çocuğunuzda tuvalet eğitiminde geri gitmeye sebep olur.

6)GECE BEZ BAĞLAMALI MIYIM?
Bir önemli konu daha gece bez bağlanır mı? Gündüz uyanıkken çocuğumuza müdahele edebiliyoruz ama peki ya gece? Ben şu şekilde yaptım.
Daha ilk gece uyumasını bekledim ve uyuduktan sonra altına bez bağladım. Yaklaşık
8-10 gün sürdü.Ama her gecenin sabahı baktım ki bez kupkuru. Gece de tutabildiği için öyle sevindim ki…Sabahları o farketmeden eşofmanıyla birlite onu çıkardım hiç anlamadı. Bir daha hiç gece bezlemedim. Sabah kalınca ilk işimiz tuvalete gitmek oluyor.
Gece çişe kaldıran bir çok anne de var fakat benm oğlum gece uykusu bölünmesini hiç sevmiyor ve çok ağlıyor.Bu süreçte ne onu ağlattım nede gece aklım onda kaldı. Bu şekilde atlattık.

7)TUVALET EĞİTİMİNE GEÇİŞTE HANGİ EŞYALARI ALIP HAZIRLIK YAPMALIYIM?
——>Yatak alezi
İlk tuvalet eğitiminde almanız gereken en önemli eşya yatak alezi.
Gece veya gündüz olurda kaçırırsa yatağı koruması gerekiyor. İyi bir marka tercihiniz olsun.Piyasada çünkü çok alez var ve su geçirmez yazıp geçiren çok.
——>Külot ve atlet
En çokta şu ikiliye ihtiyacınız çok oluyor.Külot alırkende çok iyi olanlardan almayın.Başlarda küloduna çok kaka yapacağı için ben çok külot attım,temizlemeden.
Pazardan bile alabilirsiniz. Tamamıyle eğitimi bitirdikten sonra iyi külotlara geçiş yapabilirsiniz.
Alırkenden çoğunlukla boxer alın.
Sebebinide şöyle söyliyim çocuk cinsel organını merak ettiği için incelemeye başvuruyor. Külotta yanlardan ulaşması çok kolay oluyor fakat boxerda bu daha zor.
Çocuğun cinsel organıyla merakını giderirkende sorduğu sorulara net cevap verip eline başka bir oyuncak vereke dikkatini dağıtmaya çalışın o anda.
Bunlar gayet normal süreçler.Her çocuk sorar 🙂

8)TUVALET EĞİTİMİNDE HANGİ TUVALET APARATLARINI KULLANMALIYIM?

1 numaralı tuvalet aparatı.
Kare veya yuvarlak klozet olsun hiç önemli değil. Uyumlu ve en güzeli çocuk üzerindeyken kesinlikle kayma yapmıyor.

2 numaralı Potette portatif lazımlık.
Bunu çantaya atıyorsunuz,yolda avm de her yerde tuvalet yapmak için harika bir aparat.

Avm de olduğumuz zaman açıp klozet üzerine koyuyorum fakat oldu da dışarıda tuvaleti geliyor ayaklarını açıp içine poşet koyuyorum o şekilde yapıyor. Çocuğum tuvaLetini nerede yapacak derdine girmiyorsun.

3 numaralı ise lazımlık.
Bizim klozetlerle aynı şekilde tasarlanmış.Sadece plastiği.
Bunu hemen almadım yaklaşık 1,5 ayı geçtik baktım ki kaka durumu hala zorlanıyor rahat yapabilmesi için lazımlığı aldım. Çünkü uzmanlar lazımlığa alışan çocukların klozete geçişte hep sorun yaşadığınma dair yazıyor.

9)ÇOCUĞUMA VE KENDİME HANGİ KİTAPLARI OKUMALIYIM?

Şu “Lazımlık”kitabının dili olsada konuşsa.O kadar okuduk ki..Çünkü içindeki kahramanlar yaşanılan olaylar örgüsü hem komik hem de çok güzel.

Günde 3-4 defa okuduğumu bilirim. Meğer benim oğluş tuvalet eğitimine hazırlanyormuşta haberim yokmuş 🙂

“Minik Elif’in Tuvalet Eğitimi” kitabıda çok güzel. Elif’in nasıl tuvalete hazırlnadığını anlatıyor.

“Kaka Hakkında Bildiğim Her Şey “ ise bok böceğinden file kadar her canlının kaka yaptığını anlatıyor. Görsel olarak kakayıda gördüğü için her canlıda çok iyi oldu.

Ebeveyn için önereceğim tek kitap var “Anne! Tuvaletim geldi” . Ben sadece bunu okudum ve çok beğendim. Zaman zaman rahatlamak için hep şu cümle geldi aklıma kitaptan “Çocuklarda tuvalet eğitimi 3-6 arası tamamlanır” Ki gerçektende öyle.

Umarım tuvalete alıştıracak olan annelere bir yönerge olmuştur yazım. Yorum yaparsanız tek tek okuyup dönmeye calısıcağım .

Bitirmeden tekrar söyleyeyim : “Sizin tanıdığınız kadar hiçbir kişi çocuğunuzu tanıyamaz o yüzden çocuğunuz hazır olduğunda tuvalet eğitimine başlayın,çevrenizdekiler istediğinde değil “.

Kocaman sevgiyle kalın 🙂 💕

About Gülşah Mutlu

Gülşah Mutlu 📩Mail: gulsah@sanslianne.com Okul Öncesi Öğretmeni ✍🏻Blogger \ Youtuber ▫️Biraz Okur, biraz yazar,birazda anlatır ▫️Şanslıanne büyüyoyoğurt video👇🏻 https://www.youtube.com/watch?v=yoIL6w-8W2g

Yazar: Gülşah Mutlu

Gülşah Mutlu 📩Mail: gulsah@sanslianne.com Okul Öncesi Öğretmeni ✍🏻Blogger \ Youtuber ▫️Biraz Okur, biraz yazar,birazda anlatır ▫️Şanslıanne büyüyoyoğurt video👇🏻 https://www.youtube.com/watch?v=yoIL6w-8W2g

“TUVALET EĞİTİMİ” için 18 yorum

  1. Emeğinize sağlık Gülşah Hanım. Gerçekten detaylı ve pratik bilgiler vermişsiniz. Yazıyı okurken adeta siz ve oğluşunuz gözümde canlandı😘Tam da bu konuyla alakalı araştırma yapayım derken yazıyı yazmış olmanız da ayrıca mutlu etti😊 Benim oğlum 30 aylık şu an. Hiç bir şekilde kalasından rahatsız olmuyor. Altını değiştirmek için sürekli kontrol ediyorum. Ayrıca emzirme döneminden sonra sütten keserken biberonla süt verdim. Yatarken ve gece bir kez olmak üzere iki biberon süt tüketiyor. Sabah kalktığında bezi dolmuş oluyor. Öncelikle bu süreci mi değiştirmeliyim? Lazımlıktan önce mi klozet aparatı almalıyım? Kendisi hiç bir sinyal vermiyorsa başlamamalı miyim? Geç kalır mıyım?

  2. Gülşah hanım severek takip ediyoruz:) elinize yüreğinize sağlık. Çalışan bir anneyim oğluma kayınvalidem bakıyor ama ona sıkıntı yapmaması için şuan iş yerinden 20 gün izin aldım tuvalet eğitimini vermek için. Oğlum 27 aylık. Sadece bu süreçte tek korktuğum şey kabız olması. Çünkü ben işe başladıktan sonra çok uzun bir süre kabız oldu. 6 ay kadar neredeyse . Bazen 1 hafta yapmadığı oluyordu her kakasını ağlayarak yapıyordu. En son bir çocuk cerrahı 1 ay dupalac kullanmamızı istedi ve çok şükür düzeldi. Şuan günde bir yada gün aşırı yapıyor. Ama bezi bırakınca neler olur hayal edemiyorum. Umarım başarılı oluruz 🙂 kitap önerilerinize uyacağım. Sevgilerimle… Elvan

    1. Evet bende duphalac verdim.ilk başlarda oluyor. Mecbur kalıyoruz çnkü çok karın ağrısı oluyor. Umarım sizde güzellikle atlatırsınız ☺️

  3. Gülsah hanım tamda yarama bastınız yazıyı yayımladıgınızı görünce hemen actım. Oglum 33aylık ve 1haftadır kakasnı tutuyor yazın birkac denememiz oldu tuvalet egitimine baktım hazır degil bıraktık hemen. 1hafta tutuyor kakasını ve geri gönderiyor bugun küvete soktuk yıkarken yaptı ama gözlerindeki o korkuyu size anlatamam ne yapcagımı sasırdım nasıl bir yol izlemeliyim sizce? Tuvalet egitimine haziranda 36aylık olduktan snra mı baslamalıyım ? Simdiden tesekkürler

    1. Merhaba neredeyse 2,5-3 yıl korku sebebiyle (wc eğitimi sebepli değil) kabızlık yaşamış bir kız çocuğunun annesi olarak size naçizane tavsiyem kronik kabızlık yaşayacağına bırakın 3 yaşında başlasın wc eğitimine ne yaşadığımı bi ben bi Allah bilir 😢 14 gün kaka yapmayan doğum yapar gibi kaka yapan bi evladım vardı kullanmadığım ilaç kalmadı psikolojik olduğu için çok zorlandık Allah razı olsun prof dr Tufan Kutlu hocam derdimize çare oldu..o yüzden bırakın korkusu geçtiğinde başlayın..

  4. Çok güzel ve sıcak bir yazı olmuş😊 elinize gönlünüze sağlık . Bizlere de baya destek niteliğinde olmuş. Bizde başlıcaz yaz sonuna doğru o yüzden tavsiye ettiğiniz kitapları alıp alt yapı oluşturmaya başlamam güzel olur. Tam da bu aralar arayış içerisindeydim bu yazınız kurtarıcı oldu tekrar teşekkürler😊

  5. Alez olarak önerebileceğiniz herhangi bir marka var mı yazınız için çok teşekkürler ☺️

  6. Gülşah Hanım öncelikle çok teşekkür ederim tamda araştırma yaparken bu konuya değinmeniz beni çok mutlu etti dikkate alacağım çok şey oldu bu arada oğlum 28 aylık şuan Red ediyor hazır değil umarım en kısa zamanda başlar ve sorunsuz geçer bu süreç 😊çevre baskısı olmasına rağmen ben oğluma güveniyorum biz başaracağız 👍 sevgiyle kalın 💐

  7. Gulsah hanim,emeginize saglik…yaziniz tam zamaninda geldi .Benim Uras’im da 2yasina girecek 1 hafta sonra … Bize rehber olsun yazdiklariniz💜

  8. Gülşah hanım elinize emeğinize sağlık oğlum 36 aylık çişi aylar öncesi hallettik ama kakayı bir türlü çözemedik ne yapsak boş bazen kabulleniyor yapıyor bu 2 3 gün sürüyor tekrar asla yapmak istemiyor kakasını söylüyor ama yapmıyor günlerce tutuyor ya da Altına yapıyor ne yapacagımı şaşırdım artık 😭😩 kardeşi var 1 yaşında galiba o bez taktığı için de etkileniyor ne yapabiliriz ne önerirsiniz 😔

  9. Bu kadar açıklayıcı ve her sorunun ardından cevabı olan bir yazı olmuş. Muhteşem,önünüzde saygıyla eğiliyorum, sabrınıza ve emeğinize sağlık 👏👏👏 Umarım bizde başarıyla altından kalkabiliriz. Sevgiler.

  10. Emeğinize sağlık tamda aklımdaki soruların derlemesi olmuş inşallah bizde bu süreci güzel bir şekilde atlatırız. Bazen o sürecin içindeyken eyvah olmuyor gibi gelebiliyor annelere ama zaten tüm şartlar uygunsa kötü anı bırakmadan kendiliginden oluyor, zorlamakla korkutmakla kizmakla yapılan yaptırılan bir şey başarılmış değildir bence dediginiz gibi sonrası cocukta başka travmalar görülebilir yine iş biz annelere düşüyor sabır sebat. Okurken icim umut doldu her ne kadar konu 💩 olsada 😀 sevgiler 🌸

  11. Merhabalar yazınız yeni başlayanlar için ideal ama biz sanırım yanlış bi zamanda başladık çünkü çişini söylemesine guvendk ve eğitime başladık ki onda sıkıntı olmadı ama kaka da 6.aya gidicez hala sıkıntımız var söylemiyor .30.aylık şuanda ama hiç bir ilerleme yok bahsettiğiniz sinir durumlarını çok yaşadım sakin durmaya çözüm aramaya çalışyorum ama yok bi türlü sonuca varamıyoruz. Bi öneriniz var mı acaba bu konuda

  12. Sevgili Adaşım 😊
    30 aylık oğluşum o ilk sinyalleri vermeye başladı sanırım doğru surecteyiz inşallah bu okuduklarımı uygulayıp doğru bir şekilde beze elveda diyecez .Tecrübelerini bizimle paylaştığın için çok teşekkürler emeğine sağlık 🙏🏻

  13. Teşekkür ederiz yazınız için 😊https://kitap.kuraldisi.com/kitap-yayin/kitap/aile-cocuk/tuvalet-iletisimi/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir