Çocuğumu anaokuluna ne zaman göndermeliyim?


Sizin de kafanızı kurcalıyor değil mi? Acaba çocuğumu anaokuluna ne zaman göndermeliyim diye. Her kafadan başka bir ses çıkar. Konu komşudan,akrabalardan,anneanneden,babaanneden,dedelerden,arkadaşlarından…Kime inanacağını şaşırırsın. Ama bence her anne çocuğunu iyi tanır. Bu yüzden kaç aylıkken gitmesi gerektiğini en yakın annesi bilir.

Ne zaman göndermeliyim?
Uras tam 33 aylık. Aralık 4 itibariyle tam 36 aylık (3 yaş) olacak.
14 aylıktan bu yana da anneannesi baktı.Haftanın 2 günü çalıştığım için 5 gün üst üste hiç ayrı kalmadık. Fakat artık ben okul zamanının geldiğini düşünüyorum. Uzmanlar çocukların ilk defa okula başlayacaklarsa yarım gün (Alıştırma Süreci) olarak verilmesi gerektiğini söylüyorlar. Ben tam zamanlı çalışacağım için bu mümkün değil ama haftanın 3 günü vermeye karar verdim. 2 gün veremezdim bu sefer okula alışma sürecimiz daha da zor geçeceğini biliyorum.

Nasıl bir okula vermeliyiz? Okulun Fiziki durumu nasıl olmalı?
Öncelikle çevrenizde size en yakın okulların taramasını yapın. Çevrenizden giden arkadaşlarınız varsa onlara danışın. İnternette google amcaya sorun ve hem yakın hem de iyi bir okula karar verin. Arabayla en fazla 10 dakika uzaklıkta olsun. Yürüyerek en güzeli de bende araba ile götüreceğim 🙂 Servis olayını zaten hiç düşünmedim onun için daha küçük olduğunu düşünüyorum.
Okula gidin ve öncelikle müdürü ile görüşün aklınızdakileri tek tek sorun. Tüm okulu ,tuvaleteleri, sınıfları, mutfağı,bahçesini gezin ve hayal ettiğiniz gibimi bir karşılaştırma yapın. Okulun merdivensiz, tek katlı olmasına dikkat edin.
Sınıfların kaçar kişilik guruplardan oluşturduklarını sorun.
Sınıfların aydınlık, ferah olmasına, her çocuğa düşen oyun alanının geniş olmasına dikkat edin.
Ayrıca okulun çok büyük olmamasına dikkat edin. Çocuğunuzu ilk defa bir anaokuluna vereceksiniz büyük bir anaokulunda kendilerini güvende hissetmeyebilirler. Kaybolacağım sıkıntısına sık sık düşebilirler. Bu yüzden daha küçük bir anaokuluna verin.

Eğitim sistemi nasıl olmalı?

Biliyor musunuz aslında 3 yaşta buna pek giremiyorum. Çünkü 3 yaş çocuğu daha oyun çocuğu gurubudur. Hala ben merkezlikten çıkmayan çocuklukla doludur. Ben çocuğumu okula gönderiyorsam elbet bir şey öğrensin diye gönderiyorum ama öğrenmeden kastım renk, sayı, ingilizce kelime değil öncelikle mutlu olması, arkadaşlarıyla kaynaşması, okuluna severek koşa koşa gitmesi…Özgüveninin yerine gelip kendi kendine bir şeyler yapması.
Benim için bu yıl bu kriterler önemli.Bu okulumuzda da haftalık etkinlikler annelere eve gönderilecek. Ebeveyn olarak takibini o şekilde yapacağız.

Öğretmen faktörüde çok önemli elbette.
Biliyorsunuz bende bir anasınıfı öğretmeniyim ama özel günler hariç şıkıdım elbise giyip, topuklularla okula gitmemişimdir. Anasınıfı öğretmeni çocuğun seviyesine inebilen, yeri geldiğinde yerde yuvarlanabilen, boynuna küçük kollarıyla hooop diye öğrencisi birden sarıldığında onunla yere düşebilen kişi anasınıfı öğretmenidir. Çocukla bağlantısını çok iyi kurmalı ve çocuklara gerçekten onları sevdiğini hissettirmelidir. İşte o zaman çocuk okula koşa koşa gidiyor.

Tuvalet alışkanlığı kazanmadan verecekler ne yapmalı?
Ben bunu da sordum. Okulda çocuğun altını öğretmenin aldığını eğer tuvalet eğitimine geçersek okula bildirerek çocuğa her yarım saatte bir tuvaletini sorarak onunda eğitimin verdiklerini söylediler. Zaten ben model olma yoluyla tuvalet işinin bir an önce aşacağımızı düşünüyorum.

Yemek yeme-yedirme nasıl olmalı?
3 yaş çocuğuna artık kendi kendine rahat bir şekilde yemeklerini yiyebilir diyebiliriz. Ne yedikleri de önemli.
Çocuğunuzun besin alerjeni ise bunu mutlaka okula bildirmeniz gerekiyor. Bazı okullarda duydum ki hamur işi ağırlıklı beslenme çokmuş. Buna da dikkat edin derim. Besin öğelerinin eşit şekilde dağıtılması gerekiyor. Ve çocuğunuzun o gün ne yedi yemedi tablosu içimizi bir nebze rahatlatıyor. Bu çok güzel bir uygulama sizde okulunuza muhakkak sorun.

Uyku saatleri var mı? Uyuması için zorlanıyorlar mı?
Biz 3 yaşa artık gidiyoruz ama hala gündüz uykusunu yapmazsak olmuyor. Gündüz uyumadığı da oluyor ama akşamı hem kendine hem de bize çok sorun çıkarıyor. Gündüz uykusu cila uykusu diyorum ben. Okulda koşacaklar, oynayacaklar ve yorulacaklar. Uykuya ihtiyaç duyacaklar. Çocukların uyumaları için zorlanmamasını, uykusu olmayan çocuğun yatağında dinlenme saati olarak geçirmeleri taraftarıyım. Kİ verdiğim okulda böyle.
Uras’ta hala ayakta sallanarak uyuma durumumuz vardı çok şükür okula başlayacak diye artık kendi kendine uyumasını alıştırdım.
Bu hafta burada onu da yayımlayacağım.

Ve şunu unutmayın ilk günler hem veli hem öğretmen hem de çocuklar için çok zor geçer. Bazı çocuk 2 günde bazı çocuk 1 ayda alışıyor. Yapmanız gereken sizin ebeveyn olarak kararlı olmanız. Sürekli motive edici olmanız. Hatta gerekirse ödüllendirmeniz. Zamanla yavaş yavaş sizde göreceksiniz ki alışacaktır.

Ben bir okul öncesi öğretmeniyim ve çocuğumu anaokuluna teslim edeceğim. Çok ince eleyip sık dokusaydım inanın hiç bir okula veremezdim. Armudun çöpü, üzümün sapı diye diye… Lütfen sizde biraz rahat olun. Yukarıdaki kriterler bir çocuğu anaokuluna vermek için en gerekli bilgiler. En önemlisi arayacağınız okul size güven vermeli. Bu güveni aldıysanız ve çocuğum yapar diyorsanız bence hiç düşünmeyin.

Umarım anaokulu arayan ebevynlerin kafalarında oluşan soru işaretlerini cevaplayabilmişimdir.
Başka bir yazıda tekrar görüşmek üzere…
Sevgiyle kalın 🙂

About Gülşah Mutlu

Gülşah Mutlu 📩Mail: gulsah@sanslianne.com Okul Öncesi Öğretmeni ✍🏻Blogger \ Youtuber ▫️Biraz Okur, biraz yazar,birazda anlatır ▫️Şanslıanne büyüyoyoğurt video👇🏻 https://www.youtube.com/watch?v=yoIL6w-8W2g

Yazar: Gülşah Mutlu

Gülşah Mutlu 📩Mail: gulsah@sanslianne.com Okul Öncesi Öğretmeni ✍🏻Blogger \ Youtuber ▫️Biraz Okur, biraz yazar,birazda anlatır ▫️Şanslıanne büyüyoyoğurt video👇🏻 https://www.youtube.com/watch?v=yoIL6w-8W2g

“Çocuğumu anaokuluna ne zaman göndermeliyim?” için 5 yorum

  1. Tesekkurler ben de bir meslek lisesinde ogretmenim ve okulumun en alt katı anasinifi.oglumla gider gelirim diye dusunuyorum .hem yakinimda olmus olur.bilgiler icin sag olun

  2. Gülşah hanım mrhb Anasınıfında be ilkokulda gittiği okul aynı olsun diye bi kaç fikir aldım siz ne düşünüyosunuz bu konu da teşekkürler 😊

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir