Çocuğun Odasını Ne Zaman Ayırmalı?

Annelerin kafasını meşgul eden “Çocuğumun odasını ne zaman ayırsam ki?” konusu hep vardır. Bazen kuluçkaya yatar bazende sürekli uyarı halinde kalır.
Geçen hafta instagramda şöyle bir kamuoyu yoklaması yaptım. Gelen 250 yorumla, çıkan istatistiklere göre söyliyimki; 0-2 yaş arası çocuğunu kendi odasına alıştıran anneler ve bebekleri bu aşamada hiç zorlanmamış. 2 yaş üstü alıştıran ve hala 5 yaşına gelmiş ama birlikte aynı yatağı paylaşan annelerde bazıları çaresiz bazıları da hayatından gayet memnun.
Çünkü uzmanlarında bazıları 4 yaşına gelmiş bir çocuğun hala annesi ile yatması gerektiğini söylüyor. Annelerinde kafası karışıyor.

Şimdi gelelim bana,bize…Nasıl bir süreçten geçtik? Nasıl alıştı? Ne uyguladım?
Filmi biraz geri saracağım arkadaşlar.O ilk doğduğu günlere…
Uras’a ilk başlarda oda yapmadık. Park yatak aldık ve kendi yatak odamın yatağının yanına koyduk. Doğduğu ilk günden itibaren onu hep kendi yatağına yatırdım. Başımın hizasında yattığımda görüyordum ve geceleri her kalktığımda her anne gibi nefes alıyor mu diye kontrol ediyordum. Sabahları yanıma alıp uyuduğumda oluyordu. Zaten her çocuk gibi hep meme emerek uyumaya alıştı ilk günlerde… Onu yanıma alıp uykuya daldığımda çok dikkat ettim ki parmağının ucu değse bana hop uyanıyordu. Başlarda acaba farkında olmadan mı yapıyor diyordum ama yok ayağı değse uyanıyor, eli değse uyanıyor. Bende ona değmeden uyumak için kendimi kasıyordum. Uyandığımda belimde feci bir ağrıyla uyanıyordum.
Geceleri zaten 2 saatini şaşmadan kalkan, uyumayan bir bebekti. Birde bacağı,ayağı,eli,kolu değdiği içinde kalkarsa vay benim halime..
Bu yüzden geceleri hep beşiğinde yatırdım.
Uras, rahat bir çocuk eli kolu uyurken ancak beşiğe değebilir ve çılgın yatıyor. Böylelikle beşiğine en başından bu yana alışık.

Bazı anneler var ki doğduğu ilk gün itibariyle odasını ayırıyor. Bunu ben emziren bir anne olarak mümkün değil yapamazdım. Gerçi emzirmesem yine yapamazdım.
Bazı anneler 0-6 ay arası ayırıyor ve çok kolay olduğunu söylüyor. Bazıları var ki 6-12 ay arası odasını ayırıyor. Bazıları da benim gibi 1 yaş sonrası.
Benim ay konusunda fikrimi sorarsanız ben 1 yaş sonrası derim. Nedeni ise anne ve bebek arasında duygusal bağ, güven temellerinin atıldığı dönem 0-1 yaş arasıdır. Bu yüzden anne ve bebek yakın olmalıdır ki bu bağı çok iyi bir şekilde ikisi kurabilsin.
Ben 13- 14 aylıktı ayırdığımda.
Beşiğinde yatmayı seven bir çocuk olduğu için bu açıdan sıkıntı çekmedim. Ama tabi anne yüreği; daha beşiğini ayrı koyduğum gece onu uyutup odadan çıkarken içime içime birşeyler oldu. Şİmdi kendi kendi ne yapacak? Acaba haksızlık mı ettim diye çok düşündüm. Odama gidip kamerayı açtım ve onu izleyerek uyudum. Ufacık sağından soluna döndüğünde bile ses geliyordu ilk başlarda hep kalktım, gittim baktım. 2 hafta boyunca kamera açık yatıp kalktık. Sonra dedim bu böyle olmayacak, kamerayı da kapattım. Annelik hislerime güvendim. “Ya sesini duymazsam? “düşüncesi vardır ya hep bunuda kenara attım (Sizde atın) çünkü duyuyorsunuz 🙂 Uras uyanır uyanmaz zaten kendini belli ederdi ,genelde tüm çocuklar böyle zaten. Her mızıldadığında gittim bazen salladım bazende süt verdim ve biz bu şekilde hiç sorunsuz oda ayırma işlemini tamamladık.

Burada bana güven veren öncelikle kendi beşiğinde uyumayı çok seven oğlum, ikinciside canım bebek kamerası. Bebek kamerası herkeste olmayabiliyor ama telsizler genelde her bebekte var artık, bu aşamada onu da kullanabilirsiniz. O da mı yok? Zaten bebeğinizin odası büyük ihtimal yatak odanızın yanındaki oda…Annelik hislerinize güvenip , bebeğinize güvenip odanızı ayırmanız.
ilk başlarda odasının duvarını, mobilyasını iyice tanıması için ona yardımcı olabilirsiniz. Onunla konuşabilirsiniz.
-Burası senin odan olacak.
-Bak burada çok güzel oyuncakların var.
-Bana seslendğinde hemen yanına geleceğim.
-Sen artık kendi kendine uyuyacaksın diyerek güven vererek konuşabilirsiniz.
ilk bir kaç gece uykuya dalma anında beşiğinin yanında uyuyup ardından kendi odanıza geçebilirsiniz. Bu şekilde alışacaktır emin olun 🙂

Yukarıda dedim ya bazı annelerin çocukları 2 yaşı aştığı için çok zorlanıyor. En büyük nedeni çocuk artık büyümeye başlıyor. Annesi ile arasındaki bağ konuşma, düşünce sistemi ile birlikte devreye girince iş başkalaşıyor. Odasında korktuğunu söylüyor, anesni özlediği söylüyor, bahaneler uyduruyor. Çünkü çocuğunuz büyüyor. Bunları yaşamamanız için kesinlikle 2 yaş öncesi ayrı odasına, yatağına yatırmanızı öneriyorum.

Umarım odasını ayırmak isteyip, ayıramayanlara aydınlatıcı bir yazı olmuştur.
Her şeyden önce yine kendinize güven duyun, gerisi geliyor annelerim 🙂
Başka bir yazıda görüşmek üzere
Sevgiler… 🙂

About Gülşah Mutlu

Gülşah Mutlu 📩Mail: gulsah@sanslianne.com Okul Öncesi Öğretmeni ✍🏻Blogger \ Youtuber ▫️Biraz Okur, biraz yazar,birazda anlatır ▫️Şanslıanne büyüyoyoğurt video👇🏻 https://www.youtube.com/watch?v=yoIL6w-8W2g

Yazar: Gülşah Mutlu

Gülşah Mutlu 📩Mail: gulsah@sanslianne.com Okul Öncesi Öğretmeni ✍🏻Blogger \ Youtuber ▫️Biraz Okur, biraz yazar,birazda anlatır ▫️Şanslıanne büyüyoyoğurt video👇🏻 https://www.youtube.com/watch?v=yoIL6w-8W2g

“Çocuğun Odasını Ne Zaman Ayırmalı?” için 5 yorum

  1. Merhaba benim oğlum 13 aylık odasıni ayırmak istiyorum ama sanki onu başka odaya atmışım gibi kötü bir his kaplıyor içimi onu odasina yatiramiyorum yanımıza alıyorum yazınızı okudum bir cesaret akşam odasına yatırmayı deniyecegim😊 bir şey sormak istiyorum benim oğlum sürekli emmek isteyen bir bebek siz oğlunuzun odasını ayırdığınızda emmeyi biraktirmismiydiniz?

    1. Dolu dolu 21 aylık olana kadar emzirdim 🙂 ve uyandıkça emzirip geldim.
      Evet biraz belki bizler için zor ama onlar için kolaylık sağladığım için hiçte zor gelmedi. Umarım sizde başarılı olursunuz ☺️

  2. Merhaba benim oğlum 15 aylık 1,5 haftadır kendi odasında yatıyor aynı şeyleri yapmışız yazınız okumadan odayı ayırdım ama ilk gece sanki başka odada değilde başka bir evde bırakmış gibi kötü hissettim kendimi 🙄 ama bunun onun içinde bizim içinde daha iyi olacağını biliyorum çünkü oğlum hala yarım saatte bir uyanan ve beni isteyen bir bebek 😫ileride anlamaya başladığında konuştuğunda daha zor olacağının farkındayım birde ben önce gündüz uykularını odasına yatırarak odayı benimsemesini istedim bir hafta fln sadece gündüz uykularını orada uyudu sonra gece gündüz tamamen ayırdık ☺️ Oranın ona ait olduğunun farkında odana git top getir oyuncak al vs. Dediğimde direk odasına gidiyor ☺️

  3. Gecenin bu saatinde aklıma siz geldiniz profilinizde görmüştüm oda ayırma konusunu ve hemen okuyayım dedim çünkü kızımı ilk defa odasına yatırdım ilk gecemiz ve ben uyuyamıyorum 😔 yazınız içime su serpti diyebilirim umarım bizde bu duruma alışır ve başarırız ☺️ Teşekkürler 🙏🏻

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir